Neulokset

Vauvojen värioppia (sekä tosi helppo vauvanpeitto)

Lähipiiriini syntyy tänä vuonna uusi vauva. Päätin tehdä hänelle superhelpon vauvanpeiton tervetuliaislahjaksi, mutta värien valinta ei sitten ollutkaan ihan superhelppoa.

Tavallisestihan väritoiveita kysyttäisiin lahjan saajalta, mutta nyt sellainen ei ollut mahdollista. Kehityspsykologian kurssilta muistin, että vauvat pitävät värikkäistä asioista, mutta kokemuksesta tiesin, että tulevan vauvan vanhemmat eivät niinkään. Niinpä oli tasapainoteltava vanhempien tyylitajun ja vauvan tyylitajuttomuuden välillä, mutta koska lahja tulee ensisijaisesti pienokaiselle, valitsin jälkimmäisen. Värikästä siis!

Tuleva äiti kuitenkin kyseenalaisti oletukseni siitä, että vauvat pitävät kaikista väreistä. Hän oli lukenut jostain, että keltainen ja punainen ovat ensimmäisiä värejä, jotka vauva tunnistaa, ja että punainen rauhoittaa, koska se muistuttaa äidin kohdusta.

Voin vannoa, että tämä on ensimmäinen ja todennäköisesti myös viimeinen kerta, kun olen värejä valitessani turvautunut yliopiston kirjastoon, mutta jotenkin nämä väriasiat alkoivat kiinnostaa ihan todella.

Surreyn yliopiston Baby Labin tutkimuksessa (Salience of primary and secondary colours in infancy, jos jotakuta kiinnostaa) 4-9-kuukautisille vauvoille näytettiin erilaisia väriyhdistelmiä ja silmien liikkeitä seuraamalla selvitettiin, mitä värejä vauvat katsoivat pisimpään. Tutkimuksessa oli mukana kahdeksan väriä, joista kukin näytettiin yhdessä muiden mukana olevien värien kanssa kahdesti.

Selvisi, että keltainen ja erityisesti punainen todella miellyttävät vauvaa (tuosta kohtuteoriasta en silti ole ihan varma) mutta lisäksi kivoja värejä ovat ainakin lila, sininen ja oranssi. Järjestyksessä suosituimmasta vähiten suosittuun värit olivat:

punainen
lila
sininen
oranssi
keltainen
vihreä
vaaleanpunainen
ja ruskea

Tällainen puna- ja keltasävyinen omasta peitostani nyt sitten tuli.
20130313-154201.jpg

Ohje: Malli on suunnilleen PurlBeen Super Easy Baby Blanket, ja nimensä mukaisesti se on superhelppo. Tarvitaan kuusi eri väristä 50g kerää jotakin vauvalle sopivaa lankaa. Luulisin, että pikkulapsiperheiden vanhemmat arvostavat myös konepestävyyttä. Minä valitsin Cascade Yarnsin 220 Sport Superwashin. Pyöröpuikot olivat neloset.

Luodaan 120 silmukkaa (langasta riippuen) ja sitten vaan neulotaan menemään aina oikaa tasona. Lankaa vaihdetaan, kun edellinen kerä loppuu ja lopuksi tietenkin päätellään. Täydellinen käsityö vaikkapa luennolle, tämä kun ei vaadi minkäänlaista keskittymistä.

20130316-123145.jpg

Väri-inspistä voi yliopiston kirjaston lisäksi hakea PurlBeesta.

Mainokset

3 thoughts on “Vauvojen värioppia (sekä tosi helppo vauvanpeitto)

  1. Tosi ihana ja ennen kaikkea siistiä jälkeä! On myös tosi hyvä, että meillä on nyt mustaa valkoisella suoraan kirjastosta näistä väreistä 😉

  2. Kiitos! Mua vähän pelotti aina oikein -neule tasona, se kun helposti näyttää epäsiistiltä tai ainakin kuvittelin ennen niin. Mutta googlen kuvahaku antoi niin monta kannustavaa esimerkkiä, että rohkaistuin.

    Ja siis todella, erittäin tärkeää tutkittua tietoa! 😉 upeinta tässä oli löytää toi Baby Lab, joka on omistautunut kokonaan vauvojen värinäön tutkimiselle..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s