Virkkaukset

Peitto on valmis ja lämmin

Isoäidin raitapeitto valmistui vihdoin, vaikka uudet työt uhkasivat viedä huomioni. Olipa projekti, mutta kiva sellainen.

20130401-120356.jpg

Onneksi kevät on viivyttänyt tuloaan niin kauan, että ehdin saada peiton valmiiksi. Tämän alle on ihana käpertyä vielä viimeisinä kylminä päivinä ja syksyn viileyttä on odottamassa varsinainen väriterapialämmitin.

20130401-120327.jpg

Isoäidin raidan, eli amerikkalaisittaon granny stripen ohjeen löysin Attic24:stä. En ole löytänyt ohjetta mistään suomeksi, joten tässä oma versioni teille, jotka kammoatte virkkaussanaston kääntämistä (voiko niitä erilaisia pylväitä enää hankalammin nimetä ja onko ihan pakko pitää rinnakkain UK- ja US- systeemeitä, kysyn vaan). Kyseessä ei ole suora käännös Atticin ohjeesta, ennemmin jotain sinne päin. Peitto sellaisena, kuin sen itse tein.

Lankana minulla oli seiskaveikkaa ja koukkuna kolmonen. Valmiin peiton mitat ovat 142cm * 131cm ja aloitusketjussani oli 294 ketjusilmukkaa.

Ohje: Luo aloitusketjuksi kolmella jaollinen määrä silmukoita. Varoituksen sananen tässä kohta: silmukkaketju saattaa vaikuttaa lyhyemmältä kuin todellisuudessa on. Minä luulin tehneeni sopivan ketjun vauvanpeittoa varten, mutta valmiilla peitolla on nyt leveyttä reilusti toista metriä. Peiton todellinen leveys saattaa paljastua vasta muutaman kerroksen jälkeen. Parhaiten mitat saa kohadalleen tekemällä kapean mallitilkun ja laskemalla siitä sopivan silmukkamäärän. Mallitilkun luominen on myös kätevä tapa mallailla värejä ja oppia tekniikka.

1. kerros: Virkkaa kiinteä silmukka toiseen ketjusilmukkaan koukusta. Jatka rivi loppuun virkkaamalla kiinteä silmukka jokaiseen ketjusilmukkaan.

2. kerros: Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa (ensimmäinen pylväs) sekä pylväs komanteen silmukkaan koukusta. Jätä väliin kaksi edellisen kerroksen kiinteää silmukkaa ja virkkaa kolmanteen kolme pylvästä. Jatka virkkaamalla aina joka kolmanteen kiinteään silmukkaan kolme pylvästä. Rivin lopussa virkkaa viimeiseen kiinteään silmukkaan vain kaksi pylvästä.

3. kerros: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa ja sitten kolme pylvästä edellisen kerroksen pylväsrykelmien väliin. Jatka virkkaamalla pylväsrykelmiä rivi loppuun. Lopussa virkkaa yksi pylväs edellisen rivin viimeiseen pylvääseen.

Jatka virkkaamalla vuorotellen rivejä 2 ja 3 kunnes peitto on haluamasi korkuinen. Näin peitossa vuorottelevat rivit, joiden päässä on kaksi pylvästä (tai kaksi ketjusilmukkaa ja pylväs) sekä rivit, joiden päässä on yksi pylväs (tai kolmen ketjusilmukan ketju). Virkkaa lopuksi vielä rivi kiinteitä silmukoita. Nyt peitto on reunusta vaille valmis.

20130401-120427.jpg

Väriä peitossa voi vaihtaa silloin, kun sopivalta tuntuu. Useimmissa googlailemissani, kuten myös Attic24:n peitoissa yhdellä värillä on tehty aina kaksi kerrosta, mutta hieman paksumpien raitojen ystävänä vaihdoin itse väriä kolmen rivin välein. Syntynyt vaikutelma on mielestäni aika hauska. Melkein kuin rivit kiinnittyisivät toisiinsa pienten hakasten avulla. Kun vaihdat väriä, sido langanpäät tiukasti yhteen ja jätä ne odottamaan reunusta, jonka alle langat on helppo päätellä.

Reunus: Olisin mielelläni jättänyt reunuksen kokonaan tekemättä, sillä oli minusta yksinkertaisen kaunis ilmankin. Reunus on kuitenkin niin kätevä tapa virkata piiloon reunoilla roikkuvat langanpäät, että kompromissina pyrin tekemäään siitä mahdollisimman yksinkertaisen. Jatkoin isoäidin raidan virkkaamista niin, että peiton päädyissä virkkasin tuttuun tapaan kolmen pylvään rykelmiä pylväsrykelmien väliin ja peiton reunoissa virkkasin rykelmät yhden pylvään tai kolmen ketjusilmukan ketjujen alle. Samalla virkatessa piilotin roikkuvat langat pylväsrykelmien alle. Peiton nurkissa sovelsin hieman pylväsrykelmien paikkojen kanssa ja virkkasin väliin pari ketjusilmukkaa. Viimeistelin reunuksen vielä kiinteillä silmukoilla.

20130401-120414.jpg

Ja voilá, nyt peitto on valmis:

20130401-120312.jpg

8 thoughts on “Peitto on valmis ja lämmin

  1. Heippa!
    Vuosien takaa löysin tän sun blogikirjoituksen, kun etsin ohjetta tämmöiseen peittoon. Teenkö mä jotain väärää, kun mun peitto menee ihan kierteelle? siittä ei siis saa suoraa.

    • Moi! Ja anteeksi pitkä viive. Tämä tuskin on enää ajankohtaista, enkä oikein osaa neuvoakaan. Oletko vielä keksinyt, mikä menee pieleen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s